Dinsdag 11 Okt.

Vaticaanse Musea:

Op dinsdag gingen we naar het vaticaan. Daar hebben we meerder musea bezocht. In de musea hingen vooral schilderijen en stonden beelden.

Sint-Pietersplein:

Ik vond de Sint-Pieterskerk en het plein dat erbij hoort indrukwekkend. Ze waren allebei zo overdreven groot. Het plein is 240 meter breed en 340 meter lang. De opvallendste vorm is waarschijnlijk de colonnade. De colonnade bestaat uit 284 dorische zuilen en 88 pilaren die in rijen van vier staan. De dorische bouwstijl komt oorspronkelijk uit Griekenland. Op de colonnade staan 140 beelden van heiligen, pausen en andere belangrijke mensen (hertogen, bisschoppen, martelaren). De zuilenrijen vormen een ellips die iets wijder uitloopt richting de kerk, zodat de kerk heel indrukwekkend te voorschijn komt. In het midden van het plein staat een enorme Egyptische obelisk, van 41 hoog en 340 ton zwaar. De obelisk is in 37 na Christus uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caligula. De obelisk stond oorspronkelijk in het circus van Nero, waar de oude Sint-Pieterskerk in de 4e eeuw voor een deel op werd gebouwd. Het circus van Nero was een stadion voor wagenrennen. De racewagens renden hier om de obelisk heen. In 1586 is hij in opdracht van paus Sixtus V verplaatst naar het Sint-Pietersplein dat er toen nog heel anders uitzag. Negenhonderd zeemannen hebben toen, met hulp van vijfenzeventig of honderdvijftig paarden en vele katrollen en koorden, de obelisk midden op het plein gezet. Ze hadden hiervoor zeemannen gehuurd omdat die veel verstand hadden van katrollen en koorden. In de Vroeger dacht men dat er in de top van de obelisk een urn zat met de as van Julius Caesar. Tegenwoordig staat er een kruis op de top van de obelisk, hierdoor is de obelisk nu 41 meter en niet meer 40 zoals die oorspronkelijk was. Naast de obelisk staan twee precies dezelfde fonteinen. De eerste werd geplaatst in 1612, ontworpen door Maderno. De tweede werd in 1675 geplaatst en is een exacte kopie van de eerste. Deze is gebouwd door Bernini om de symmetrie op het plein terug te brengen. De marmeren stenen in de vloer bij de obelisk geven de windrichtingen aan. (bron: mijn geschiedenis werkstuk)

Sint-Pieterskerk:

De Sint-Pieterskerk is ook erg groot.
de kerk is 220 m lang, 150 m breed en 138 m hoog. Dit zijn flinke afmetingen voor een kerk. Binnen staat een baldakijn, van dezelfde architect als die van het plein, Bernini. Bernini heeft nog veel meer gebouwen en voorwerpen ontworpen. Oorspronkelijk was hij beeldhouwer. Er hebben in totoaal 6 architecten aan alleen het exterieur van de kerk gewerkt. Voor het interieur heeft Bernini een belangrijke rol gespeeld. De koepel van de kerk is heel groot en die kan je beklimmen. De Sint-Pieterskerk heeft net als het Pantheon een oculus. Alleen is de oculus van de Sint-Pieterskerk iets kleiner dan die van het Pantheon. Dit heeft de architect expres gedaan omdat die zoveel respect had voor het Pantheon, dat deze minder groot moest zijn.

Mijn schilderij:

Het schilderij: Judith and her handmaid with the head of Holofernes had ik opgekregen om te beschrijven. Het viel me op dat het een erg donker en somber schilderij was. Ook was het bloederig en je kon er een heel verhaal bij bedenken. De afbeelding stelde een vrouw en haar dienstmeisje voor die het hoofd van een man vasthielden, Holofernes. Ik vond het een appart beeld en je kan er van alles bij bedenken. De vrouwen zitten in een donkere ruimte zonder ramen, je kan er verder niet zoveel van zien. Het boeiendste van het schilderij was denk ik wel het hoofd, dit vormde echt het middelpunt van het schilderij. Ik vond het echter wel jammer dat het zo donker was. Alle vormen in het kunstwerk zijn strak gemaakt en het schilderij is realistisch geschilderd. Je ziet dat er diepte is door de lichtval en de schaduwen op de personen in het schilderij. Het contrast van het schilderij zit tussen licht en donker. Sommige delen van het schilderij zijn bijna zwart, terwijl andere delen hevig belicht zijn. Naast het hoofd van Holofernes valt ook het bebloede zwaard op, en de gezichten van de vrouwen. Ik weet niet wat het thema is van dit schilderij. Ik denk dat historisch het best bij het schilderij past gezien de mensen ouderwetse kleding dragen. Kortom vond ik het een interessant schilderij, wat van mij wel wat lichter had gemogen. Het was mooi en realistisch geschilderd.

 

Mijn beeld:

Ook moest je een beeld natekenen. Ik heb een soort enorm bad als beeld.

 

Als mijn close-up heb ik gekozen voor zo'n grote ring die in het bad zit. Dit was eigenlijk ook het enige uitsteeksel aan het hele "bad".

Mijn close-up