Alleroudste en Nieuwste

 

De Pieterskerk:
Als alleroudste gebouw heb ik de Pieterskerk genomen. Deze kerk staat vlakbij mijn huis en is een oud gebouw. De Pieterskerk is in laatgotische stijl gebouwd. De kerk diende vroeger als hoofdkerk van leiden. Dit betekent dat het de belangrijkste kerk van leiden was en dus voor de belangrijkste diensten werd gebruikt. In de kerk werden veel belangrijke mensen begraven. Veel van deze graftombes bestaan nog steeds en zijn gerestaureerd. De bekendste zijn waarschijnlijk wel de kunstschilder Jan Steen en academisch hoogleraar Herman Boerhaave. De kerk dient nu niet meer als kerk en er worden ook geen mensen meer begraven. De kerk dient nuals een soort theater voor optredens van koren en kunstevenementen. Een van de bekendste muziekevenemten is: De Scratch Muziekdagen. De kerk houdt soms nog wel grote diensten zoals die met pasen en met kerst, deze diensten trekken veel bezoekers. De belangrijkste dienst voor Leidenaren is waarschijnlijk wel de Dankdienst op 3 oktober om het Leids ontzet te vieren en te danken voor de bevrijding. Leiden heeft zijn wapen en bijnaam te danken aan het heilige verhaal van Sint-Pieter en dus ook de kerk die aan deze heilige gewijdt is. De bouwstijl van de kerk past goed bij de functie van de kerk. Veel kerken werden in gotische bouwstijl gebouwd en hieraan kan je veel oude kerken ook herkennen. De laatgotische bouwstijl werd vrijwel niet voor andere gebouwen gebruikt dan kerken. Dit gebouw trekt mij persoonlijk meer dan modernere gebouwen. Dit komt voor een deel omdat ik in de buurt van het gebouw ben opgegroeit en de deuren van de kerk als voetbaldoel gebruikte. Sinds ik me kan herinneren waren ze het gebouw al aan het verbouwen, ik vind het daarom ook leuk dat het nu eindelijk af is.

 

Het Naturalis:
Over mijn allernieuwste gebouw moest ik even nadenken. Welke gebouwen zijn modern en trekken mijn aandacht? Ik kwam uiteindelijk op het museum Naturalis. Ik ben ook met dit gebouw opgegroeid en ik heb er goede herinneringen aan. Het gebouw is niet alleen een museum. Het gebouw is namelijk ook een onderzoeksinstituut. Het 17e eeuwse pesthuis, wat een minder nieuw gedeelte is van het gebouw, is ook onderdeel van het museum. Dit gebouw was het voormalige pesthuis, later werd het het Legermuseum, en nu is het een onderdeel van het Natuurhistorisch Museum Naturalis. Het Naturalis was bedoeld als een onderzoeksgebouw, pas in 1986 werd het gebouw een publiekelijk museum. Naast de enorme ruimtes die het publiek mag bezoeken heeft het Naturalis ook nog een bibliotheek, een expeditieruimte, laboratoria, kantoorruimten en een collectietoren met een hoogte van 62 meter. Het gebouw is kort gezegd enorm. Het NCB werd later opgericht. Dit staat voor Nederlands Centrum voor Biodiversiteit. Het instituut heeft een samenwerkings verband met onder andere de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Leiden, Wageningen University en Nationaal Natuurhistorisch Museum. In 2010 werd de collectie samengevoegd met het Nationaal Herbarium Nederland en het Zoölogisch Museum Amsterdam. Toen het pesthuis bij het museum ging horen moesten de twee gebouwen met elkaar verbonden worden. Dit werd gedaan door middel van een 80 meter hoge loopbrug over de weg heen. De nieuwbouw van het museum is ontworpen door een Leidse architect genaamd Fons Verheijen. Dit gedeelte werd in 1998 geopend.

De nieuwbouw.

Persoonlijk vind ik het een heel leuk museum. Ik heb me er altijd erg vermaakt en heb er best veel van opgestoken. Ik vond, en vind nog steeds, de dino's die binnenstaan erg indrukwekkend. Het naturalis bezit ondertussen zo'n 37 miljoen objecten! Deze worden niet allemaal in het Museum zelf ondergebracht. Een deel ervan wordt in een groot gebouw dat aan het Van Der Werf Park ligt. Als je hier loopt en naar binnen kijkt zie je wel opgezette skelleten van voor jou onbekende dieren. Hieronder ziet u een foto van de grootste dino die het Naturalis bezit. Daaronder ziet u een foto van het gebouw zelf. De bouwstijl van het gebouw is heel origineel, weinig gebouwen zien er zo uit. Ook zit er een stukje kunst in verwerkt. Bovenin het gebouw is een soort zwarte vlek en soms verschijnen hier stipjes op die bewegen. De bouwstijl past niet echt bij de functie, maar aan de andere kant weer wel. Voor een instituut is de bouwstijl perfect. Een modern, goed geisoleerd gebouw past geweldig bij een instituut. Maar voor een museum is het wat minder passend. Musea zitten vaak in oudere gebouwen. Het is niet storend. het heeft juist wel wat. een modern museum, zo zou je het Naturalis het beste kunnen noemen.

De grootste dino in de collectie.

 

Het naturalis, het park en de zwarte vlek op de toren.