Het Laatste Oordeel

Het tafereel "het laatse oordeel" is meerdere malen door verschillende schilders geschilderd. Voorbeelden hiervan zijn: Hans Memling, Jheronimus Bosch en Lucas van Leyden. Deze laaste schilder heeft het kunstwerk gemaakt waar ik het over ga hebben.

Het schilderij "het laatste oordeel" is in 1526 gemaakt door Lucas van Leyden. Het schilderij is een drieluik, dat betekent dat hij op drie verschillende doeken is gemaakt die kunnen in en uit klappen. Hij kreeg opdracht om het te maken van de erfgenamen van Claes Dircks van Swieten, houtkoper en schepen in Leiden. Het schilderij was bedoeld als altaarstuk voor in een kerk. Lucas van Leyden was een jaar bezig met het schilderij en in 1527 werd het geplaatst in de Pieterskerk in Leiden. Het kunstwerk overleefde de beeldenstorm die in 1566 Leiden bereikte. In 1572 werd het drieluik overgebracht naar het Sint Jacobsgasthuis en later naar het Catharijnengasthuis. In 1577 gaven de erfgenamen van Swieten toestemming om het schilderij op te hangen in de burgermeesterkamer van het Leidse stadhuis. Daar heeft het schilderij bijna driehonderd jaar gehangen, tot 1874. Het schilderij werd toen overgebracht naar het nieuwe Stedelijke Museum De Lakenhal. 

 

 

Het schilderij beeld de dag des oordeels uit zoals deze in de bijbel wordt beschreven. Je ziet aan de rechterkant de hel, in het midden het vagenvuur, dit is de plek waar je verblijft voordat je naar de hemel of hel zou gaan, en links zie je de hemel. Ik vindt het persoonlijk wel een mooi schilderij. Het is mooi geschilderd en het was voor die tijd nog redelijk modern om op deze manier te schilderen. Zo gedetailleerd. Ik vind het mooi dat het op een drieluik is geschilderd. Dit zorgt voor een bepaald effect dat mij wel bevalt. Ik ben met dit schilderij opgegroeit, toen ik klein was gingen we al met de basisschool een kijkje nemen, de jaren daarna heb ik steeds weer wat nieuws erover geleerd. De reden dat ik er met mijn basisschool heen ging is omdat mijn school naar de schilder is vernoemd, de Lucas van Leyden OBS. Het schilderij is erg groot, zo'n 3 bij 4.3 meter. Ik vond het altijd heel leuk dat zo'n bekende schilder met zo'n bekend schilderij een leidenaar was en het in Leiden staat. Het schilderij staat ja, het kan ook hangen maar het drieluik is bedoelt om neergezet te worden. Het tafereel heeft me ook altijd wel geinteresseerd. Ik ben niet gelovig opgevoedt maar ik vond het altijd wel spannend, zo die duivels en engelen zien. Het schilderij is heeft veel details en hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je ontdekt in het schilderij. Dit vond ik ook altijd erg leuk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb